vineri, 12 iulie 2013

Ghid pentru alegerea incaltarilor pentru bebelusi




Piciorul bebelusului

Este compus din 19 muschi, 26 de oase micute, 33 de articulatii si 100 de tendoane si ligamente. O adevarata masinarie micuta ale carei rotite functioneaza admirabil si cu putere, avand in vedere ca sustine greutatea corpului copilasului (ba chiar dublul, atunci cand micutul se sprijina pe un picior).
Toti bebelusii au picioarele plate la nastere, si inca multe luni dupa aceea.
De fapt, piciorusele lor par plate din cauza unui micut tesut adipos subcutanat (de grasime), situat la nivelul boltei plantare. Acest tesut va disparea, in general, pe masura dezvoltarii musculaturii piciorului, cu ajutorul mersului pe varfuri, de exemplu.
Forma incaltarilor
Incaltamintea nu trebuie sa fie total plata, ci este bine sa aiba un toc de 1-2 centimetri.
Varful incaltarilor trebuie sa fie rotund si lat, pentru ca degetele de la picioare sa poata sa se intinda (pentru a evita unghiile incarnate).

Alegerea buna

Se recomanda incaltarile cu “arici” (inchizatoare auto-adeziva), care sunt mai usor de incaltat decat cele cu siret.
Totusi, daca alegeti incaltaminte cu siret, aveti grija ca sireturile sa inceapa destul de sus pe picior, pentru a nu strange degetele picioarelor si sa tina bine incaltamintea pe piciorusele micutului.
Incaltamintea trebuie sa fie din piele flexibila (care permite o mai buna respiratie a picioarelor).
Marimea incaltarilor trebuie sa fie perfect adaptata la dimensiunea piciorusului copilului.
Partea de deasupra piciorului trebuie sa fie flexibila, in timp ce staiful (partea din spate a incaltarilor) trebuie sa fie rigid, pentru ca piciorul sa nu se rasuceasca in timpul mersului.
Talpa incaltarilor trebuie sa fie din elastomer sau din crep (cel putin partea de dedesubtul varfului piciorului) pentru a nu aluneca.

Prima pereche de incaltaminte
Este complet inutil sa puneti niste incaltari rigide unui sugar. Incaltamintea nu este utila inaintea primilor pasi ai copilului, adica in jur de 12 luni.
Pentru o mai buna dezvoltare, este recomandat sa lasati copilul sa mearga in picioarele goale (sau in sosete care nu aluneca daca este racoare si/sau daca micutul merge deja), si aceasta in scopul dezvoltarii muschilor (mai ales, a boltei plantare) prin indoirea si intinderea picioarelor si prin mersul pe varfuri... Aceste miscari sunt foarte importante pentru felul in care copilul va merge in viitor.
In acest mod, micutul va invata, de asemenea, sa-si controleze mai bine echilibrul, fiind in contact direct cu solul.
Mersul pe o mocheta groasa sau pe nisip este ideal pentru dezvoltarea mersului.
Totusi, atunci cand iesiti afara, este recomandat sa protejati piciorusele micutului de eventuale intemperii si rani.
Inainte sa inceapa sa mearga, puteti sa-i acoperiti piciorusele cu paslari sau papuci (din lana tricotati), ba chiar cu incaltari flexibile fara talpa.
Atunci cand merge fara sprijin, incaltarile rigide sunt perfecte, deoarece se poate antrena pe strada sau in parc.

Cand se cumpara prima pereche de incaltaminte pentru cei mici?

De cand copilasul incepe sa mearga singur, deci fara sprijin (cu exceptia cazurilor cand se tine pe picioare de mult timp, dar nu indrazneste sa renunte la sprijin). Un indicator bun in acest sens, este momentul cand bebelusul sta in picioare aproximativ jumatate din zi.
Totusi, si dupa cumpararea primei perechi de incaltaminte, lasati-l pe micut sa topaie in piciorusele goale prin casa, daca temperatura din casa permite acest lucru.

Vizitarea magazinelor

Este absolut necesar sa-i cumparati incaltaminte micutului doar dupa ce a probat-o, chiar daca stiti ce marime poarta. Incaltamintea nu este facuta mereu in acelasi mod, si marimile varieaza, uneori, de la o marca la alta.

Cateva sfaturi pentru a alege cel mai bun moment:

Mergeti la cumparaturi mai degraba dupa-amiaza, deoarece piciorul este putin mai umflat decat dimineata.
Evitati zilele aglomerate, deoarece, fiind prea multe zgomote si miscari, copilasul nu se va simti in largul lui, ba chiar va fi nervos. Cumpararea unei perechi de incaltaminte pentru micut este deja destul de stresanta pentru el, nu este cazul sa adaugati noi factori de stres!

Incercati incaltarea mai intai pe piciorusul lui mai mare.

Iata doua sfaturi pentru ca procesul cumpararii de incaltaminte pentru cei mici sa se desfasoare in cele mai bune conditii:
Ganditi-va la posibilitatea de a lua jucarii sau carti pentru a-l tine ocupat pe copil in timp ce il probati.
Explicati-i copilului ca a avea incaltaminte inseamna ca este mare, este ceva pozitiv si ca sunteti foarte mandri de el

Cand se inlocuieste o pereche de incaltari ?
Picioarele copiilor cresc repede si in mod neregulat, ritmul fiind diferit de la un copil la altul. Trebuie sa stiti ca piciorul unui copil creste cu aproximativ 4-5 cm in primul an, si ca, practic, isi va dubla dimensiunea inainte de varsta la care micutul se duce la gradinita.
In medie, este necesar sa schimbati marimea incaltarilor cam la fiecare 3 luni. Trebuie, deci, sa verificati cu regularitate (la 2-3 luni) daca incaltarile ii mai sunt bune.
De fapt, incaltarile prea mici pot cauza deformari ale picioarelor, pot provoca suferinta micutului, sau, pur si simplu il pot face sa cada mereu.
Cum aflam daca incaltarile sunt prea mici?
Exista mai multe “trucuri” pentru a verifica acest lucru:
In primul rand, strecurati degetul aratator in spatele incaltarii, de-a lungul calcaiului sau. In acest timp, copilul trebuie sa stea in picioare, cu talpile bine asezate pe sol. Daca degetul dumneavoastra trece fara a forta, inseamna ca incaltarile ii sunt inca bune.
Pentru a fi mai siguri, puteti desena conturul piciorului micutului pe o foaie de hartie pentru a-l compara cu interiorul incaltarii.
Pentru aceasta, copilul trebuie sa aiba piciorusele goale si sa stea in picioare, cu un picior asezat intins pe o foaie de hartie. Tineti creionul vertical si urmati conturul piciorului pentru a nu reduce desenul! Alegeti, de preferinta, piciorul mai mare al micutului. Decupati apoi, acest desen dragut si comparati marimea sa cu talpa incaltarii corespunzatoare; aceasta din urma trebuie sa fie mai mare si mai lata cu cel putin un centimetru decat desenul.

Cateva sfaturi importante
Nu incaltati copilul cu incaltaminte de ocazie.
Incaltamintea este deformata de cel care a purtat-o, si cum fiecare picior este diferit, incaltarile nu se vor potrivi picioruselor bebelusului dumneavoastra.
Nu cumparati niciodata o pereche de incaltari prea mari sub pretextul de a face economii.
Ca si pentru adulti, este inconfortabil pentru bebelusi sa aiba incaltari prea mari (sau prea mici). Piciorul joaca in incaltaminte si se freaca de aceasta, cauzand basici si dureri. Incaltamintea trebuie sa se potriveasca perfect picioruselor copilului care o poarta.
Degetul mare de la picior nu trebuie sa atinga varful incaltarii, ci sa se afle cam la o jumatate de centimetru de varf.
Lasati-l pe micut sa mearga cat mai des cu picioarele goale (sau in sosete care nu aluneca) pentru buna formare a boltei plantare.
Vara se recomanda incaltamintea din panza sau sandalele cu legatura in spatele calcaiului si cu varful piciorului protejat.
Iarna, alegeti incaltaminte din piele flexibila.
Limitati purtarea cizmelor din cauciuc la plimbarile prin ploaie, deoarece plasticul provoaca transpiratie abundenta.
Evitati sa-l lasati pe micut toata ziua cu incaltamintea noua in picioare. In momentul cand v-ati intors acasa, descaltati-l si lasati-l sa topaie in picioarele goale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu